Agenda


De 144e BIJEENKOMST IS OP DINSDAG 30 JULI 2024 IN DE 7e HEMEL

Aan onze dichtvrienden en dichtvriendinnen,

Net terug van weggeweest en meteen weer achter het scherm voor de juli uitnodiging. Onze Joseph had op 25 juni het rijk alleen wegens afwezigheid van Tinus en Cees. Daar draait Joseph zijn hand niet voor om en dat heeft hij dus ook niet gedaan. Druk was het niet, zo luiden de berichten uit doorgaans betrouwbare bron, maar, naar verluidt, verliep de bijeenkomst wel geïnspireerd en was het daarbij ook gezellig.

Hierdoor gesterkt kunnen we weer gaan werken aan het thema voor juli. Wederom volgens informatie uit doorgaans betrouwbare bron is het thema voor juli tot stand gekomen in constructief overleg ter plaatse. Wel menen wij hier de sturende hand van Joseph te herkennen die daarom ook bijgaande inleiding heeft geschreven en die hierbij het licht ziet:

EI ZO NA

Een niet alledaags, ja zelfs grensverleggend thema, waarvan wij de uitwerking met meer dan normale belangstelling tegemoet zien.
Wegens bijzondere omstandigheden een korte uitnodigingstekst deze keer, maar wel recht uit ons dichtershart. Vanaf vandaag nog bijna 3 weken te gaan voor het vinden van de juiste toon en het perfecte metrum van jullie gewaardeerde dichtwerken. We gaan het zien en horen de 30e en misschien wordt het dan wel dringen in de bovenzaal van De 7e Hemel.

Heel graag tot dan en, zoals altijd, met onze hartelijkste groet,
Joseph – Cees – Tinus

Bij het thema van de julibijeenkomst 2024 in De 7e Hemel: ‘Ei zo na

Vraag het aan een willekeurige inwoner van Dendermonde, Erps-Kwerps, Kortemark, Vilvoorde of Passendaele, en iedere marktkoopman, huisvrouw of kuisvrouw zal je kunnen vertellen (ik spreek uit ervaring) wat ‘ei zo na’ betekent. Maar omgekeerd ben ik nog nooit iemand uit Ansen, Benneveld, Drijber, Elp of Zwinderen – om het bij de bekendste Drentse ABC-dorpen te houden – tegengekomen die diezelfde uitdrukking om de drie zinnen gebruikte. Je zou haast gaan denken dat ‘ei zo na’ Vlaams is.

Laat dat zo zijn, dan wordt het toch tijd dan wij in Holland, in de ruimste zin des woords, het toch ook eens gaan gebruiken. Laat ons dus beginnen deze schone uitdrukking in onze werelddichtkring te gaan bezigen, en dan ook maar meteen te verheffen tot het thema van de maand juli 2024.

Om u te dienen: ‘ei zo na’ betekent niets meer, maar ook niets minder dan ‘bijna’, oorspronkelijk ‘o, zó dichtbij’. Maar zeg nu zelf: wat een saai woord is dat ‘bijna’ dan toch geworden… En voor wie meer wil weten: internet heeft een hele rist ‘ei zo na’- pagina’s; of richt u tot het geleerde Leuvense letterengezelschap Eizona. Nog even, en het is bijna een gewone Nederlandse uitdrukking. En over een paar weken is het zelfs poëzie, in ieder geval ei zo na in gans het Oversticht en Gelre.

J.P.