Agenda


Aan al onze dichters en dichteressen!

25 augustus 2020

17.00 tot 19.00 uur
in de Fermerie

Kort na onze bijeenkomst van 28 juli, is de bestuurlijke trojka al weer samengekomen ter voorbereiding op de 110e bijeenkomst op dinsdag 25 augustus.

Maar toch nog even een korte blik achterom geworpen, zowel ter verificatie door de aanwezige leden, als voor de beeldvorming voor hen die deze bijeenkomst niet konden bijwonen. Dat het gezellig was, is nog zwak uitgedrukt.

En ook zinderde het van de dichtkunstige voordrachten, met een eervolle vermelding voor Pieter Bas en Louis van ons Zutphens smaldeel (nou, smal…) voor hun opmerkelijke bijdragen. Van de buitencategorie. Maar natuurlijk leenden wij ook graag ons oor aan de andere gedichten. Een gevarieerde oogst.

Joseph had een tafeltje ingericht met museumstukken uit de tijd van de kroontjespen, die wij in de pauze konden bewonderen en de bijeenkomst werd afgesloten door een quiz ook weer van en door Joseph met als winnaar Alfred Bronswijk.

Daarna een riant twee gangendiner buiten (met bediening voor tien blije eters). En, de RIVM normen werden, door ieders medewerking mooi in acht genomen. Maar nu op naar 25 augustus.

Het thema is stapelgedicht. Wat is dat nu weer?

Wel, heel kort gezegd: Je laat je blik gaan over de titels van een stapel gedichtenbundels, je laat die titels op je inwerken en je gaat die titels verwerken in een gedicht. Dat klinkt heel geheimzinnig maar het is echt een heel leuke uitdaging. En, omdat beelden altijd meer zeggen dan woorden, voegen wij een toelichting hierbij, afkomstig van Dick van Welzen, waarop een stapelgedicht dat hij heeft gemaakt aan de hand van de gestapelde titels. Dan is het meteen duidelijk. Dus dat kan tot heel bijzondere gedichten leiden en daarom zijn we er vroeg bij met deze uitnodiging.

Maar, zoals altijd, als je voorkeur toch uitgaat naar een vrij gedicht: feel free! Zo kijken wij weer verwachtingsvol uit naar de stapel gedichten die uit deze uitnodiging zullen ontspruiten.

Inzendingen en eetmeldingen weer aan het vertrouwde e-mailadres, waar een en ander met de grootste zorg wordt omgeven. Hier en daar vernemen wij berichten over dichtaderverdroging maar dit thema zal de aderen weer doen vloeien. Is onze verwachting.

Veel succes en vooral veel dichtplezier is de wens van jullie toegenegen Joseph – Cees – Tinus


Thema: Stapelgedicht

STAPELGEDICHT

Voorbij de wegen
op een kale winderige vlakte
een jongen van het land
oefening in het alleenlopen.

Te voet is het heelal drie dagen ver
uit groeiende onwil om ooit nog
ergens in veiligheid aan te komen
wie weet slaag ik in de dood.

Hoever is veilig hiervandaan?
Je moet je op het ergste voorbereiden
in de neerslachtige polder en elders
zoals de oude kustlijn op een onzeker uur.

De zee, de zee onder een koperen hemel
zeven maal om de aarde gaan
al die mooie beloften, alle zeeën
zijn geduldig, zet af en zweef.

Het leven op stoomschepen, heimwee
de onderwaterwind, de dieptering,
verdwijningen, de geheimen
komen vanzelf, reizigersgeheimen.

Stapelgedicht
klik voor vergroten

Toelichting

Het recept spreekt voor zich. Ik maakte me het gemakkelijk met dichtbundels. Moeilijker lijkt me het met het telefoonboek, een kookboek, romans, ‘Oom Jan leert zijn neefje schaken’, etc. Succes!
Dick van Welzen, 24.6.2020